Kryddor


Kryddor – en riktig Doft Mästare

Bli din egen örtmästare
Alla har vi väl drömmen om att få kunna odla våra egna kryddor och grönsaker. Det är en speciell känsla att få laga mat när man just varit i trädgården och plockat in de kryddor man behöver. Man känner sig som Tore Wretman och smakupplevelsen blir därefter.
Utan allt för stora ambitioner kommer ni att få inte bara kryddor för husbehov utan kommer även att kunna förse släkt och vänner med era delikatesser. Sen ska man inte underskatta känsla av att få gå i sin egen kryddträdgård och känna lukten av ett oreganoblad när man smular det mellan fingrarna, det är mumma för själen.

Att odla och äta kryddor
När man ska anlägga en egen örtagård bör man tänka på att flertalet av det örtkryddor vi vill ska leva här hos oss härstammar från betydligt varmare breddgrader. Många kommer från medelhavsområdet och Asien och för att dom då ska överleva hos oss så måste man tänka över var och i vad man planterar.

Ett-åriga;
Basilika, till kött, höns, fisk, sill, ägg- och makaronirätter, dressing.
Koriander, fisk, kött, fågel, och grillrätter. Vanlig i Mexicansk matlagning. Både bladen och fröna kan används.
Mejram, ärt-, bön- och blodrätter, pizza, vilt-, kött- och tomaträtter, omeletter.
Körvel höns-, fisk-, kött-, ägg- och svamprätter, ärt- och bönsallader.
Rosmarin, grön-, vilt- och fårrätter, lök, örtte. Rosmarin kan man förvara i en sval källare över vintern.

Av de ett-åriga så går det bra att plantera ut alla som jag tagit upp här ovan men basilika fryser vid plusgrader så den brukar jag ha i en kruka på bron för att lätt ta in om det ser ut att bli en kall natt.

Fleråriga; beroende på var man bor.
Citronmeliss, frukt- och bärsallader, fisk och kötträtter, örtte.
Libbsticka, kött-, grön-, vilt- och hönsrätter.
Salvia, svinkött, vilt-, blod- och leverrätter.
Lavendel, örtte, doftpåsar och bad.
Timjan, kött- och grönrätter, pizza och potatis.
Oregano, kött-, höns- och vilträtter, pizza, spagetti, tomaträtter
Dragon, grön-, ägg-, fisk-, vilt- och fårrätter. Fransk och rysk, det är den franska som används till matlagning.
Mynta, kött-, vilt-, och fårrätter, frukt- och bärsoppa , örtte.

Av de fleråriga så ska dom ha en mycket sandig jord. Och vara planterade i söderläge. Ju bättre mikroklimat desto bättre.