Kryddor


KRYDDOR – EN RIKTIG DOFTMÄSTARE

Bli din egen örtmästare!

Alla har vi väl drömmen om att få odla våra egna kryddor och grönsaker. Det är en speciell känsla att få laga mat när man varit i trädgården och plockat in de kryddor man behöver. Då känner man sig som Tore Wretman och smakupplevelsen blir därefter.

Utan allt för stort arbete kommer ni att få kryddor inte bara för husbehov utan kommer även att kunna förse släkt och vänner med era delikatesser. Sen ska man inte underskatta känsla av att få gå i sin egen kryddträdgård och känna lukten av ett oreganoblad när man smular det mellan fingrarna, det är mumma för själen.

Att odla och äta kryddor

När man ska anlägga en egen örtagård bör man tänka på att flertalet av de örtkryddor vi vill odla härstammar från betydligt varmare breddgrader. Många kommer från medelhavsområdet och Asien. För att kryddorna ska överleva och trivas hos oss så måste man tänka på var och i vad man planterar dem i.

Ett-åriga;
Basilika – till kött, höns, fisk, sill, ägg- och makaronirätter, dressing.
Koriander – fisk, kött, fågel, och grillrätter. Vanlig i Mexicansk matlagning. Både bladen och fröna kan används.
Mejram – ärt-, bön- och blodrätter, pizza, vilt-, kött- och tomaträtter, omeletter.
Körvel – höns-, fisk-, kött-, ägg- och svamprätter, ärt- och bönsallader.
Rosmarin – grön-, vilt- och fårrätter, lök, örtte. Rosmarin kan man förvara i en sval källare över vintern.

Av de ett-åriga så går det bra att plantera ut alla ovanstående men basilika fryser vid plusgrader så den rekommenderar vi att ha i en kruka på bron för att lätt ta in den om det ser ut att bli en kall natt.

Fleråriga; beroende på var man bor.
Citronmeliss – frukt- och bärsallader, fisk och kötträtter, örtte.
Libbsticka – kött-, grön-, vilt- och hönsrätter.
Salvia – svinkött, vilt-, blod- och leverrätter.
Lavendel – örtte, doftpåsar och bad.
Timjan – kött- och grönrätter, pizza och potatis.
Oregano – kött-, höns- och vilträtter, pizza, spagetti, tomaträtter
Dragon – grön-, ägg-, fisk-, vilt- och fårrätter. Fransk och rysk, det är den franska som används till matlagning.
Mynta – kött-, vilt-, och fårrätter, frukt- och bärsoppa , örtte.

Av de fleråriga så ska dom ha en mycket sandig jord och vara planterade i söderläge, ju bättre mikroklimat desto bättre.

Välkommen in till oss för att kika på vårt stora utbud av kryddor.

Kika på vårt andra växtmaterial – klicka här



Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.